Townships, pinguins en Kaap die Goeie Hoop
Door: rosannekaapstad
Blijf op de hoogte en volg Rosanne
20 Maart 2012 | Zuid-Afrika, Kaapstad
Weer een update over afgelopen week! We hebben veel gedaan, maar ik probeer het kort te houden. :D
Op stage was het een drukke week. We hadden veel afspraken met externen en we zijn twee maal op locatiebezoek geweest. Ook met onze eigen collega’s van Cape Town Partnership hadden we de nodige activiteiten. Afgelopen maandag hadden we een ontbijtafspraak met onze stagebegeleiders en een andere stagair (ze is Zuid Afrikaans), en woensdag hadden we alweer de tweede staffmeeting sinds we hier zijn. Dit keer geen zonnebrillen, badhanddoeken of hawaislingers maar wheatgrass (groen drankje wat energie geeft), een ‘preek’ over hoe we de aarde moeten koesteren, en was de hele vergaderzaal GROEN. Kortom: sustainability stond centraal!
Waar ik de vorige blog schreef over een gemis aan het bezoek IN de townships, hebben we het afgelopen week driedubbel ingehaald.. We hebben inmiddels twee van de vier plangebieden bezocht (Philippi en Langa) en elk waren ze totaal verschillend. In beide townships werden we ‘rondgeleid’ door een bewoner uit de township zelf. We kregen ze rondleiding met zijn tweeën dus het was behoorlijk intensief om alle verhalen te horen.. In Philippi hebben we drie uur gelopen en in Langa hebben we een fietstour van 2 uur gehad. Het verschil tussen arm en rijk in de townships is onwijs groot, je rijdt tussen de villa’s en je slaat linksaf en je staat midden in de krotten. Ook na Kenia (4 jaar geleden) blijft het onvoorstelbaar hoe mensen hier leven. De geitenkoppen als delicatesse, een autoband als speelgoed, overal little shops en mensen, en onveilig? Heb ik mij totaal niet gevoeld :).
Naast de Zuid-Afrikaanse fiets uitgeprobeerd te hebben zijn we inmiddels in het bezit van een auto! Jawel, een zilvere volkswagen polo van ongeveer een jaar oud. Luxe! We delen hem met onze huisgenoten, ideaal. Nooit verwacht dat we een auto zouden huren, gezien het zonder auto prima te vertoeven was. Maar onze afspraken in townships (op ongeveer 20 min rijden) gaf de doorslag dat een auto voordeliger is dan een taxi en je bovendien lekker kunt touren in de weekenden! Afgelopen donderdag zijn we dan ook gezellig naar Waterfront gereden en zijn we met Juske en Demi (huisgenoten) lekker uiteten geweest. :) Vrijdag hebben we eindelijk (na zes weken kwijlend elke dag er langs gelopen te hebben) een heerlijk stuk taart gegeten bij de de beroemdste bakker van Kaapstad: Charly's Bakery. Een chocolade mouse taart, mmm delicious!
Het weekend was weer een en al genieten! Het weekend begon sportief, om half 8 ’s ochtends startte onze (Demi en ik) eerste hardloopronde door de stad. :P Afgelopen donderdag had ik hardloopschoenen gekocht, ik vond het tijd worden om weer eens lekker te sporten. Ik mistte het! Hierna gingen we met een groep van vijf naar de Old Biscuit Mill. Een markt hier in de buurt waar je alles kunt proeven en kopen zoals chocolade, belgische wafels, pealla, smoothies etc. Het eerste broodje kroket (jawel!) was een feit. Lekker! Aan het eind van de middag reden we met dezelfde groep richting een Östrich Farm (struisvogel boerderij). De intentie was om te gaan rijden/racen op de struisvogels, eenmaal aangekomen bleek dat het rijden op struisvogels niet langer meer allowed is in South Africa. Maar het mocht de pret niet drukken! We hebben op het museum bezocht, op struisvogels gezeten, ze gevoerd, schildpadden vastgehouden en krokodillen gezien. Was echt superleuk! In het museum vertelde ze dat struisvogels vanaf 3km kunnen horen, er 24 gewone eieren in een struisvogelei passen, ze elke week 2kilo aan stenen krijgen gevoerd (stimulering spijsvertering), ze wel 90km per uur kunnen sprinten, de hersenen erg klein zijn tov het hart, komt de struisvogel van oorsprong uit Azie, en eten ze de eierschalen als bron van calcium. Een ei komt uit na 42 dagen en het zijn vooral sprinters ipv afstandlopers. ’s Avonds nog met zijn allen uiteten geweest en uitgeweest op Longstreet. ‘Gelukkig’ ging de wekker alweer om 9uur, voor een dag touren over het Kaaps Schiereiland. Wederom met zijn vijven zijn we langs alle kustplaatsen via Boulders Beach (het pinguinstrand) naar Cape Point/Kaap de Goede Hoop gereden. Was echt zooo mooi. De stranden, de rotsen, de blauwe zee en de strakblauwe lucht met volop zon. Genieten !! Na een lange rij (bussen vol Japanners/Chinezen) hebben we uiteraard geposeerd voor het bord ‘Kaap die goeie hoop, die mees suidwestelijke punt van die vasteland van afrika’. :D
Op de terugweg zijn we via de westkust gereden, een van de mooiste routes hier in de buurt: The Chapman’s Peak drive. Hele mooie route met de bergen, de blauwe zee en onwijs hoge rotsen. Moe maar voldaan stond er bij Marjanne thuis een barbecue op ons te wachten en hebben we heerlijk gegeten!
Ciao,
Roos
20 Maart 2012 - 08:07
Joselyn:
Hi Rozzie<3,
Super leuk om je verhaal weer te lezen! En echt super goed dat je gaat hardlopen!! Heb trouwens echt zin in woensdag eindelijk weer is skype! Dikke kus en knuffel <3 -
20 Maart 2012 - 10:57
Maud Jacobs:
haha je hebt het een heel stuk korter kunnen houden dan mijn roos. Maar super leuk om te lezen, klinkt allemaal zo bekend haha! Maar ik spreek je inderdaad snel weer, het weer voor zaterdag ziet er trouwens wel goed uit volgens mij:) XX -
20 Maart 2012 - 12:30
Anneke Bijl:
Ha Roos, het is echt weer een geweldig verslag!! Je enthousiasme straalt ervan, wat een ervaringen en belevenissen.Prachtig om dit zo allemaal te lezen en weet je het past ook bij je:).Enjoy en suc6 met je stage hihi
Liefs xxxxx -
20 Maart 2012 - 18:08
Daniëlle:
hai Rozanne,
is 't leuk in Afrika?! die struisvogels lijken me echt grappig!
;-D
xxx danielle -
20 Maart 2012 - 21:01
Jan Wapenaar:
Struisvogelbiefstuk is wel lekker, maar de gedachte dat die arme beesten met jullie moesten gaan rondlopen leek mij wel heel erg voor die vogels. Dan is een golfje wel beter toch! Je steekt gelukkig niet je kop in het zand Rosanne. Leuke verslagen!