Travelling in South Africa I
Door: rosannekaapstad
Blijf op de hoogte en volg Rosanne
16 Juni 2012 | Zuid-Afrika, Kaapstad
Na een paar volle dagen in Cape Town afgelopen dagen begon voor mij nu de echte vakantie! Whoehoee! Na een kort afscheid van m’n kamer, m’n huisgenoten en eigenlijk ook Kaapstad (snik!) reden we in alle vroegte naar Cape Town International Airport. Om 10 uur vlogen we met een klein vliegtuig naar Nelspruit (provincie Mpumalanga). We belandden in het meest schattige en kleinste vliegveld ooit, gemaakt van bamboe en riet. Onze nieuwe auto stond alweer klaar: een techno orange KIA sportage :P Met enige lastige manoeuvres en na een aantal keer gehoord te hebben dat m’n tas veeeels te zwaar en groot was (ja dat heb je na vier maanden..) zat alles erin en was de achterbank voor Vanessa en mij. :D Op naar onze eerste lodge (nummer 1 van 10): Chestnut Country Lodge @ Kiepersol. De omgeving in deze provincie was echt anders dan rondom Kaapstad: dunbevolkt, veel droogte, en lekker warm! Het was rond de 25/30 graden. :)
Aangekomen na de lodge hebben we gelunched bij een restaurant vlakbij, en ‘s avonds aten we bij de open haard in de lodge. De volgende ochtend reden we een deel van de panoramaroute, en niet zonder Zuid Afrikaanse boete: we maakten geen ‘’full stop’’ bij het STOP bord bij een kruising. Start tarief: 750R maar na de vraag van Mr Traffic Control ‘’Oh sorry, am I spoiling your holiday?’’ werd het opeens 500R. Haha. Waarop Bas vroeg, ‘’is this your lowest?’’ en werd het uiteindelijk 400R en verdween het geld zeer waarschijnlijk in zijn eigen zak..
We reden richting God’s Window, Berlin Falls en de Blyderivier Canyon met de potholes en de samenloop van de Blyde en de Treur river. Alle drie echt super mooi! :D
We vervolgende de middag met een flinke zoektocht naar de Gomo Gomo Game Lodge, een kleine privé safarilodge in het Klaserie Private Nature Reserve. Het gebied staat in open verbinding met het Kruger National Park. Onze familie lodge lag aan een waterplaats, waar groepen olifanten, apen, impala’s en krokodillen kwamen drinken. Heel cool als je dat uit je luie stoel of zwembad kunt bekijken. :) We verbleven twee dagen in de lodge en onze dagen bestonden uit een ochtend game drive van 06.30 tot 09.30, een bushwalk van een uur, gevolgd door relaxing time en een volgende game drive van 15.30-18.30 waarop we het laatste uur echt in het donker wild aan het spotten waren. Dikke jassen en een kleed over m’n schoot waren niet overbodig :). We genoten van de melkweg van sterren en een lekkere maaltijd rondom het kampvuur met alle gasten. Twee succesvolle dagen, want in twee dagen hadden we de hele big five gezien (met als hoogtepunt een luipaard na 10 minuten van onze eerste game drive, lucky!)
Na de laatste tweede ochtendgame drive vertrokken we vrijdag uit Gomo Gomo Game Lodge. Onderweg zagen we nog een luipaard aan de rand van de weg zitten onder een boom! Vettttt. We reden richting onze lodge in het Kruger National Park, na de Orpen Gate was onze eerste eigen gamedrive al een succes. Onderweg zagen we echt van alles, ook dieren die we nog niet hadden gezien zoals wildebeesten, zebra's en een hyena. We reden maar liefst 3.5 uur over 40 kilometer :P Een prestatie opzich zou ik zeggen haha. Aangekomen bij onze overnachtingsplaats Satara Rest Camp dronken we een Amarula bij de ondergaande zon. Genieten! De lodges waren echt tof, ze waren rond, de keuken was buiten, en het dak was van riet. Heel het park stond vol van deze huisjes, een soort van Centerparks op z’n Zuid Afrikaans zeg maar. :P Na een succesvolle eigen braai gingen we vroeg slapen en zaten we ’s ochtends vroeg om 6 uur alweer in de auto voor onze eigen ochtendgame drive. Na tien minuten stonden we alweer stil: hyena’s die de restanten van een buffel van gister opaten. De ene had een heel been en kloof het hele bot op. Lekker… Na een onze spullen wederom weer te hebben gepakt reden we door het Kruger National Park naar de volgende lodge: Pretoriuskop Rest Camp. Hetzelfde type park als de nacht ervoor, alleen hadden we nu een family lodge. Onderweg door Kruger was helaas minder succesvol dan de andere dagen. Het turen naar wild was best intensief! Gelukkig stond het raam vaak open en hing ik half uit het raam met m’n zonnebril en de muziek zoals Coldplay, Jason Mraz en Will and the People op de achtergrond. Genieten !!! Lucky, eind van de dag werd deze game-dag-drive behoorlijk succesvol door het zien van acht leeuwen op het wegdek.. Jagend op een impala! Heel cool om ze van een halve meter in onze auto te zien kijken! :)
Goed, na deze overnachting reden we via de Malelane Gate uit het Kruger Park. Op de cheeta na hebben we al het grote wild gespot, yes! Nu op naar Swaziland! De grenscontrole ging soepel, maar eerst uit-stempelen in South Africa, vervolgens een nieuwe stempel halen voor Swaziland. Heb dus weer een paar mooie stempels in mijn paspoort. :) Je voelt je wel een klein beetje ongemakkelijk bij de grenscontroles, maar goed, moeilijk deden ze niet. Na een uur in Swaziland te hebben gereden werden we meteen al aangehouden langs de kant van de snelweg. Boete nummero twee maar dit keer geen Zuid Afrikaanse ;) We reden te hard.. gelukkig viel de boete mee: 60R, kortom ongeveer 6 euro. :P Je zou denken dat we als gekken race-de in onze KIA.. deden we niet hoor! In Swaziland dwarrelde de koeien weer over het wegdek, net als ezels, geiten en kippen. En dan te bedenken dat het in NL in de krant zou komen als een groep koeien uit dorp X op de snelweg is ontstapt…
Aangekomen in de Foresters Arms nabij Mhlambanyatsi hebben we de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal op het EK voetbal gevolgd via de Nederlandse radio dmv wifi. Het uitzenden van de wedstrijd in beeld op de laptop lukte niet, evenals dat de wedstrijd niet op het Swazilandse kanaal werd uitgezonden. ;) Na de nederlaag te hebben weggegeten maakte vooral Bas en ik ons gereed voor de volgende ochtend: paardrijden! Een paar paarden in het veld nabij de lodge waren de gelukkige om ons als ruiters te hebben.. Voor Vanessa geen probleem na twintig jaar paardrij ervaring. Voor mij en Bas meer een uitdaging: hoe krijg ik dat beest onder controle? Gelukkig waren ze best lief en gingen we alleen stappen.. Door de bossen dat wel. Blij dat m’n vader het paard nog aan de teugels vasthield. :P Bas gaf onvoldoende liefde aan z’n paard, die stopte er namelijk halverwege mee. Kon hij terug lopen zonder paard, en wij met paard erachteraan haha.
Op naar de volgende bestemming: St Lucia in South Africa! Na een hele week mijn linkernekspieren over uren te hebben laten draaien (links kijken uit het raam) wisselde Vanessa en ik van plek zodat m'n rechternekspieren ook weer getraind werden. :P Het was een flink stuk rijden.. maar net voor het donker kwamen we aan bij St Lucia Wetlands Guest House. Na een korte introductie over de mogelijke excursies voor de volgende dag kregen we een tip voor restaurants: in het dorp op de hoofdstraat, je kon erheen lopen, ongeveer 15 minuten. Eén risico: er lopen hippo’s door de straten, ze leggen namelijk 30 kilometer af snachts om te grazen.. Fijn.. Heenweg lopend ging perfect, maar op de terug weg waren we de weg een klein beetje kwijt.. We zijn direct rechtsom gekeerd bij het horen van een hard grazend geluid op de hoek van een straat. Was dit een hippo?! Word vervolgd..
Tot zover part I,
Roos
18 Juni 2012 - 06:03
Joselyn:
Hi Rozzie!
Ahhhh super leuk je verhaal te lezen en kei gaaf dat je de big five heb gezien!
Kus