Scriptie, SPAZA en Mzoli’s - Reisverslag uit Kaapstad, Zuid-Afrika van Rosanne - WaarBenJij.nu Scriptie, SPAZA en Mzoli’s - Reisverslag uit Kaapstad, Zuid-Afrika van Rosanne - WaarBenJij.nu

Scriptie, SPAZA en Mzoli’s

Door: rosannekaapstad

Blijf op de hoogte en volg Rosanne

27 Mei 2012 | Zuid-Afrika, Kaapstad

Hi all!

Eind mei, en ik zit op m’n bed met een dik deken en een sjaal. Het regent pijpenstelen, het is om 18.00 pikdonker buiten, en de enige schoenen die ik draag zijn m’n dichte schoenen: gympen. Zoals sommigen zouden zeggen: perfect scriptie weer…

We bedenken ons zoooo vaak dat we echt hebben genoten van alle weekenden met zoning weer. Heerlijk! Onze to do list is aanzienlijk gekrompen, de laatste activeiten zijn moeilijk uitvoerbaar doordat ze mooi-weer eisen hebben, :P
Gelukkig hebben jullie ook eindelijk zomersweer heb ik gemerkt! Lekker! :)

Week 20 was een bord vol scriptie. Letterlijk. Want we aten op stage om door te werken. Het gebouw was uitgestorven, ramen en gordijnen dicht, alarm erop en om 21 uur naar huis hollen en hopen dat je veilig thuis bent :P. Het blijft Zuid Afrika, en wetend met je laptop op straat moet je toch altijd uitkijken. Maar no worries, echt onveilig heb ik mij nog nooit gevoeld! :)
Thuis werken we vaak nog even door, we hadden nou eenmaal veel te doen! Peter richtte zich op het SPAZA evenement op vrijdag 18 en zaterdag 19 mei. Ik stortte met in rapport om alle teksten opnieuw te schrijven…

We hadden eveneens de laatste meetings met onze partners: Maria van Beyond Education en Alan van The Business Place. En we hadden een nieuwe afspraak bij een architect. Met hem hebben we de tour besproken voor het SPAZA evenement.

Donderdagavond startte het: SPAZA. Je denkt natuurlijk, SPAZA? Goed, ik zal het even proberen kort uit te leggen…

SPAZA staat in het teken van tijdelijke interventies, in The Fringe, maar ook in een van de twee townships. Ons onderzoek gaat over tijdelijke interventies in vier townships. Inmiddels zijn het er twee geworden die geschikt zijn voor SPAZA 2014. SPAZA is namlijk een terugkerend evenement, en in 2014 is de grootste, tijdens Cape Town World Design Capital 2014. In een van de twee gebieden zullen tijdelijke interventies worden ontwikkeld.
Het fijne is: onze scriptie is al gebruikt voordat het uberhaupt af is! :) SPAZA 2012, daar gaat onze scriptie over!

Donderdag startte een voorbeeld van een tijdelijke interventie in The Fringe, gemaakt door medewerkers van The Bank. Doel van SPAZA, mensen erop attent maken dat je met kleine tijdelijke ingrepen een leefomgeving kan veranderen.

Vrijdag startte na een korte introductie van Zayd, gevolgd door Peter en mij een toelichting op tijdelijke interventies en een tool die we hebben ontwikkeld. Hierna zijn we met een gemixte groep van 20 personen foto’s gaan maken in The Fringe en hebben we zelf interventies bedacht voor The Fringe.

Zaterdag was de laatste dag, en zijn we met een bus naar Philippi en Dunoon gereden (beide townships) voor een tour. Beide townships zijn potentiele kanshebbers voor SPAZA 2014. Welke het zou worden? Dit werd beslist door de groep van 20 mensen.. na de tours..
Resultaat zaterdagmiddag 17.00 uur: geen beslissing. Gebieden zijn te verschillend, nader onderzoek is nodig, en ze verdienen beide een kans.

Vrijdagavond hadden we even een break genomen, time to shop! We reden met Juske en Demi naar Canal Walk. Na een zonnebril, slippers (uh ja, het is in NL zomer toch?) en een toch wat dikkere trui te hebben gekocht zijn we voldaan terug gereden.

Zaterdagavond en zondagochtend bestonden uiteraard weer uit scriptie. Na een short shop time part II met Marjanne in Waterfront voor Maud haar birthday, reden we naar Mzoli’s. Mzoli’s is een braai (barbeque) met de lokale bevolking in township Gugulethu. Eten met mes en vork is er niet bij, huppa met den handen kluiven. En goed ook. Wij (Annet, Annemiek, Maud, Marjanne, Juske, Demi, Jitske en Marie) hebben het op wat drankjes gehouden.. Daarna doorgegaan naar de bekende Italiaan in de stad. We kwamen er na 3 maanden achter dat de Italiaan in Camps Bay een broertje heeft in het hart van het centrum.

Op naar week 21!
Enjoy the sun in Hollanda!

Roos

• 27 Mei 2012 - 12:09

Sam:

je heb ergens inderdaad wel geluk dat het daar zo scriptieweer is. Ik zit hier binnen te bikkelen, terwijl het buiten 30 graden is:(
    En als ik buiten zit is dan in me hele oude zomerkleding, want tijd voor shoppen is al een half jaar geleden. Dus zodra die scriptie is ingeleverd weet je waar je me kan vinden!

• 30 Mei 2012 - 19:22

Jolanda Schouten:

Hoi Rosanne,

Ik heb al je verhalen gelezen en de foto's bekeken. Wat een indrukwekkende tijd heb je gehad de afgelopen maanden.
    Nog een paar dagen en dan zie je je vader en gaan jullie nog vakantie vieren. Achteraf is deze periode toch heel snel gegaan.
    In ieder geval de komende periode met je vader en familie nog een fijne vakantie gewenst.
    heel veel groetjes Jolanda